ENSAMHETEN

www.ensamheten.se

Text: skriven av Heidi Andersson på gymnasiet:

I byn Ensamheten en mil nordväst om Storuman i Västerbottens inland har jag vuxit upp. När pappa var ung så undvek han att nämna att han kom från Ensamheten, för att inte behöva förklara sig.   Själv har jag gjort det motsatta och alltid betonat min härkomst, eftersom det är just Ensamheten som jag är stolt över.

Tanken på att just precis här, i Ensamheten har människor i generationer slitit, kämpat, gråtit och skrattat fascinerar mig. När jag strövar i skogen och vandrar på samma stigar som de en gång vandrat på, så fylls jag av vad som närmast kan beskrivas som urkraft. De är mina förfäder,  mina rötter och jag bär en liten del av dem inom mig.

kallt Ensamheten 2Jag har vuxit upp bland människor med ekologisk  livssyn som värderar livskvalitet och ansvar högt.  En ekologisk livssyn handlar självklart om  bevarandet av jorden och dess naturrikedomar, men också tankar om människan och dess handlande. En människa med ekologisk livssyn vill att människorna ska kliva ur sin konstgjorda värld, öppna sina ögon och upptäcka naturens  fantastiska värld.  Kanske skulle fler känna harmoni både med sig  själva och förstå hur viktigt det är att vi bevarar och värnar om vår miljö om de bara gav upptäckarglädjen en chans.

– Vad är viktigast för dig? Kanske är det att alla människor värderas lika eller att dina nära och kära får vara friska. Visst är det oerhört viktigt och något jag värderar högt, men vad händer om du inte kan andas ren luft och dricka rent vatten och om det skyddande ozonlagret kring vår jord upphör att existera? Sker det blir allt betydelselöst, för då kan varken du eller jag leva i denna värld.

Oavsett om vi vill det eller inte så tär vi på vår värld, eftersom systemet vi föds till bygger på konsumtion av materiella ting och maximalt  nyttjande av jordens resurser, men vem har sagt  att vi bara ska acceptera allt?  Vi kan alla påverka vår livssituation förutsatt att  vi har viljan att göra det. Man kan inte rädda världen ensam, men man kan för den skull inte  sätta sig ner och bara ge upp och försvara sig  med att allt är för stort och övermäktigt för den  lilla människan, för det är så obeskrivligt mycket  vi kan förändra bara vi vill, både när det gäller oss själva och vår omgivning.

En vacker tanke är att om alla började med sig själva, utgick från vad de själva skulle kunna förändra i sitt eget levnadsmönster för att världen skulle bli och må bättre så skulle världen garanterat förändras till det bättre.

Alla har vi behov av att vara någon. Identitet och tillhörighet är viktigt och jag är och kommer innerst inne att förbli en ”ensamhetar”. Vart jag mig i världen vänder så kan jag alltid vad som än händer återvända till Ensamheten. Ensamheten är så mycket mer än bara en liten by,  – det är en anda, en livsstil, närhet och kärlek.


”Ensam kan man vara stark och nå långt,  men tillsammans är vi starkare och kan nå hur långt som helst”

/Heidi Andersson