Livet som armbrytarkonsult med målet att bli en planetskötare i världsklass


Bild från lördagens presentationsuppdrag med fokus på hållbarhet i Sundsvall för Berners 

-Vad gör du egentligen om dagarna? Många undrar och svaret är att jag i huvudsak varvar föreläsningsuppdrag med fokus på mitt hållbarhetsengagemang, men även instruktioner i konkret handlingskraft (armbrytning) ofta i kombination (klimatprat + armbrytning), kontorsnötande (bokföring, planering av kommande uppdrag, bokning av resor osv) med träning och skogsbrukande (barmarkssäsongen) och jag ser till att ha tid för de människor som är viktiga för mig och tid för mig själv. För reflektion. Efter att ha lagt elitidrottandet år sidan fokuserar jag nu helhjärtat på att bli en planetskötare i världsklass och fossilfri år 2025. Det innebär att vi gör vad vi (Björn, Dante och jag) kan för utesluta olja, kol och fossilgas ur våra liv utan att bli allt för extrema –  typ lägga oss ner i myr, dö och ”kolinlagra”.  Vi försöker vara den förändring vi själva vill se i världen genom att välja fossilfria transporter, klimatsmart mat (viltkött, naturbeteskött från egna får, egen potatis, bär, svamp, odlar vegetariska kockkunskaper ..) klimatsmart konsumtion (låna, hyra, secondhand, produkter som är energieffektiva och går att laga..) investeringar i solceller, skog och vindkraft och en massa annat som ni kan läsa, titta och lyssna på via www.fossilfri.com. Saknar du något är det bara att du hör av dig!


Dante är supernöjd med att ha blivit tillräckligt stor för att kunna manövrera en cykel med dubbdäck. Går fint att cykla även på vintern och enligt Dante är slalomhjälmen perfekt – bra mycket varmare och smidigare än cykelhjälmen!

Numer finns det 8 superchargers (snabbladdare)  i Storuman och fler är på gång! Även HVO100 (biodiesel) tankstation och Vätgasstation jobbar vi på att få till #storumanforever

   

Armbrytning kommer mest troligt alltid att vara en del av mig och mitt liv. Jag älskar att träna. Tillsammans med armbrytargymnasiet, som ledare/tränare för de yngsta, tillsammans med andra armbrytare och jag jobbar gärna som armbrytarinstruktör när tillfälle ges (bilden längst till höger är från i lördags när kusin Fia och jag instruerade armbrytning i samband med mitt presentationsuppdrag i Sundsvall)

Storträning i Gävle (söndags) Elbilen, kusinsyster Fia och jag var på plats!

När Björn och jag berättade om #fossilfri2025 för Taiga i Varberg tidigare i november valde Taiga att adoptera och donera (ett skolprojekt som jag driver) armbrytarbord till den lokala skolan PS Gymnasium. 

Eleverna Wilma Johansson och Isabelle Henningsson samt idrottslärarna Johan Hellman och Andreas Wahman, fick alla instruktioner av mig, så de i sin tur kan instruera övriga på skolan i hur de på bästa sätt står säkert vid armbrytarbordet och samtidigt nyttjar alla sina styrkor och kvalitéer.

Armbrytning är en klockren skol- och korridorsaktivitet. Bordet tar lite utrymme i anspråk och är perfekt för alla som vill mäta sin kraft och styrka samt få utlopp för ev. överskottsenergi under kontrollerade former. Idag finns drygt 400 armbrytarbord på skolor runt om i Sverige.

Efter instruktionen hoppade Björn och jag på tåget och rullade vidare – Björn hemåt och jag vidare till Stockholm för prisutdelningen av Utstickarpriset!

Företag som Polarbröd, som har målet att nå full hållbarhet år 2022, är jag extra stolt över att vara en del av, som här i juryn för Utstickarpriset som vanns av  The EAT-Lancet Commission

EAT är organisationen som utifrån forskning verkar för att minska livsmedelssystemets klimatpåverkan med fokus på hälsosam mat. 2018 släppte EAT forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.

I veckan blev det klart! Nu är vi dubbelcertifierade! Både Pefc och FSC. #hållbartskogsbruk

Mellan uppdragen ser jag som sagt var till att prioritera tid för att ha tid för dem som är viktiga för mig. Mys med broder Frank och lilla Levi är alltid viktigt.

Tid för att fira livet! Björns föräldrar fyller 80 år – HURRA!

Tid för att både se farmor julbaka, känna dofterna i hennes varma kök, tjuvsmaka och prata. Om allt.

Jag värdesätter möjligheten att både kunna dra ut till ett torp i skogen en helg och nästa dra iväg till en stad för uppdrag och jag säger det ofta – jag älskar kontraster! Nu efter lunch lämnar Dantemannen och jag vintern för elbilsmässan i Göteborg (Svenska mässan) över helgen – kom gärna förbi om ni är i krokarna! Björn kan ni se i SVT-rutan, för till helgen är det också skidskyttepremiär i Östersund!

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.