Minnesvärt 2016

2016 slog alla värmerekord, liksom fjolåret och året dessförinnan. Is motsvarande nio gånger Sveriges yta har smält. Stora barriärrevet är redan till stora delar förstört. I varmare länder har sjöarna blivit allt mindre, och lämnat sumpmark och öken efter sig. 2016 är första året jag haft en tydlig målsättning som inte handlat om armbrytning. Annorlunda, men ingenting har känts mer rätt. Att eftersträva en hållbar livsstil med fokus på att vara #fossilfri2025 är mitt mission. Runt klimatfrågan står en air av undergång och det kan nog vara lätt att tänka vad jag gör spelar ingen större roll och att med en nonchalant axelryckning tänka att allt ordnar sig, men det gör det bara om vi agerar nu och vad vi gör spelar faktiskt roll. Att koldioxidutsläppen planat ut och slutat öka tack vare Kinas minskade kolanvändning är bra och framförallt livsviktigt. Igår presenterades nyheten att Kina kommer att investera 2 500 miljarder yuan, ungefär 3 300 miljarder kronor, i förnybar energi mellan 2016 och 2020. Investeringen kommer att skapa över 13 miljoner arbeten i branschen, skriver landets energimyndighet NEA i sin plan över hur landets energisektor ska utvecklas de närmaste fem åren. Satsningar i rätt riktning!

Jag har som mål att leva mitt liv på ett sådant sätt så den dag jag dör, om det så sker i natt,  ska jag känna mig nöjd och stolt över min tid här. Varje dag är en möjlighet att förverkliga mina drömmar och att fokusera på hållbarhet är ett livsmål för mig, och har så varit sedan små taniga barnsarmar, men det är först 2016 som den målsättningen har haft mitt fulla fokus.

I somras släppte vi vår nya sajt; www.fossilfri.com/www.planetskötarna.se där man kan följa vår resa mot målet #fossilfri2025.  Björns hemsida www.bjornferry.com avvecklades och riktades om mot den nya istället. Eftersom armbrytning, träning, olika typer av armbrytaruppdrag event, instruktioner och arrangerade av utmaningar och tävlingar är ett stort intresse kommer den här sidan finnas kvar, även om det blivit aningen glesare mellan inläggen eftersom många hamnat på just www.planetskötarna.se istället för här.

Mycket ”linslusande” blev det under 2016. Både Björn och jag var med i Mästarprogrammet på SVT.

Bildresultat för Heidi Andersson Mästarnas

TV-lek när det kanske är som bäst!

Bildresultat för Heidi Andersson Mästarnas

Är det något som jag är tränat på under åren som armbryterska, så är det dueller!

Bildresultat för Heidi Andersson Mästarnas

Stavarna var mer grenspecifikt likt armbrytningens startmoment än jag föreställt mig. Skillnaden är bara att man inte brukar få vänta flera minuter, en kvart eller liknande på att starten går..Besök av Anders, mer känd som den Arge Snickaren. Vi tackade ja till att medverka i programmet (kanal 5) på villkoret att det skulle renoveras så hållbart som teamet bara kunde få till det och resultatet, ja det blev till belåtenhet. Målarna kom fram efter slutfört uppdrag  och tackade för att de för första gången i programmets historia fått måla med riktig färg och tapetsera med tapeter med fantastisk lyster. Här kan programmet ses.  Och här är listan på produkterna (som många efterfrågat).

Lämpligt många armbrytaruppdrag, både på skolor och företag. Jag anser att jag har blivit smartare med åren. Sexton års erfarenhet av att driva företag har gjort att jag lärt mig hur jag samordnar, organiserar och på ett bra sätt planerar året, så det blir en harmonisk balans mellan uppdrag, träning, skogsbrukande och hobbyprojekt (torprenovering, målande, kreativt skapande av olika slag) Jag är ingen världsmästare på strukturerande än, men jag har kommit en bra bit på väg!

Som vanligt så trivs jag bäst med att förena nytta med nöje, dvs att boka in uppdrag samtidigt som jag hälsar på släkt och vänner. Tack vare ett gäng skoluppdrag i Skåneland blev det ett givet tillfälle att hoppa på tåget tillsammans med broder Frank och hälsa på broder Torbjörn. #Supertrion

Året 2016 är nog det år som jag tränat minst traditionell gymträning och istället fokuserat på funktionell träning och cirkelträningar av olika typer. Anledningen? Jag tycker att det har varit inspirerande att träna på andra sätt!

Många pass blev det tillsammans med armbrytargymnasieelverna. Mot slutet av 2016 och ganska exakt ett år efter armbågsoperationen kunde jag plötsligt klättra i rep utan någon som helst smärtkänning. Magiskt!


Våren såg jag till att möta i Lerberg. På egen hand. Bara jag, timmerstugan, orrhönorna utanför fönstret och mina tankar och reflektioner. Meditativt, starkt och vackert.

Att dra iväg på egen hand och bara vara med mig själv ett par dygn/år ska jag se till att införa som en tradition att hålla liv i resten av mitt liv.

Så mycket skogsbrukande som vi lyckades åstadkomma under 2016 har vi aldrig varit i närheten av.

Ca 50 000 tallplant lyckades vi få ner i backen och jag fick för första gången i vår 14-åriga relation känna mig snabb och rationell i jämförelse med Björn. Plantering är något som jag ägnat många somrar, kvällar och höstar åt. Nötning ger resultat!

Plantorna kom tidigare än beräknat så precis när vi startat igång, var det dags för mig att dra till Visby för att agera projektledare och förste packare av det unika glaskonstverket ”Pillesnas i Vas” som gjordes i en, som vi tror, sista upplaga. Björn drabbades samtidigt av solsting, en fis på tvären eller ren plantsjuka, vad exakt vet ingen, men han mådde skit – kräk, magont, feber = parkerad i sängen. När jag ringde hem hörde att han inte mådde bra och jag började ställa frågor. Dante verkade frisk och låg i sängen bredvid honom, men han visste inte om han hade fått i sig något ätbart (jag ringde efter lunch), men det visade sig att han hade försett sig med fil och när en granne frågat varför han inte var på förskolan svarade han att han var hemma och tog hand om sin sjuka pappa. Alla doktorsväskor (han har flera stycken) hade han plockat fram och sprutorna laddades med medicin bestående av kanel och vatten som han matat Björn med. Jag ringde farsan direkt (som egen företagare är han betydligt flexiblare än morsan och den man i första hand ringer om man behöver ringa en vän) och bad honom hämta Dante och kolla till Björn. Magontet har varit en typ av följetong under 2016. Kan vara en inflammerad blindtarm som ”kommer och går.  När han sökte hjälp på sjukan fick han diagnosen en fis på tvären och rådet att börja motionera, he he, det är ju verkligen ingenting Björn redan gör..

Med proffshjälp av fader och broder gick planterandet fint! Björn ser lite purken ut. Kan vara så att han hoppats på några tusen plant till.

Hyggesbränning på faster AnnCharlottes skogsskifte, istället för traditionell markberedning. Häftigt och bra träning i samarbete av högsta klass.

Skogsutflykter av framförallt Björn resulterade i ett godkänt biotopskydd (naturreservat)! Själv lärde jag mig 2016 vad lunglav var för någonting och hittade Nornan.

 

Tågresa genom Sverige tillsammans alla tre för första gången! Mässuppdrag i Göteborg, kusinlek med HulkFia och familj, samt besök på Universeum = semester! Coolt.

Klimatambassadörskapet överlämnades till en ny trio. Jag gjorde stafettpinnen i form av en termometer från en senvuxen Norrländsk fura från farfar Tores snickeri i Ensamheten. Farfar var och kommer att förbli en av mina starkaste inspirationskällor i livet.

Med hjälp av vår vägvisare Ingemar Johansson, en av dem som växte upp som nybyggarbarn i Vallträsk fick vi ta del av historien, en verklighet där endast de starkaste och mest kreativa lyckades åstadkomma ett drägligt liv. Skattebefrielsen lockade, men att ens få potatisen att överleva var en utmaning.

Farmor Elsa redo för att få ekoreko spabehandling av Erika Bjuhr på Ljung Hudvård något som har blivit en fin årlig tradition.

Dante firade en hel hand. Byggde fanatiskt med lego och sista månaderna av året övergick det i pärlplattsbyggande. Vi har inte flera ton med byggen, men ett par kilon har han nog lyckats åstadkomma.

Först borstades och rengjordes farmor Elsas fasad, sen linoljades den..

..och därefter flög vi på den hela klanen Anderssson/Reisek och målade med linoljefärg från Gysinge

 

Vi målade ett lager, men det ska målas ytterligare ett lager – så ett projekt är definitivt säkrat för våren 2017. Definitivt är just nu ett av Dantes favoritord.

 

Ett gäng föreläsningar verkställdes, de flesta med fokus på företagande och hållbarhet. Hur tänker Andersson/Ferry konkret att det ska gå till att uppnå Fossilfrihet till år 2025? Hur blir man armbrytarkonsult som 19-åring och vad innebär det? Framtidsplaner?

Midsommaraftonen 2016 – 10 år som gifta – HURRA!

Bild från en klart unik bröllopsceremoni i Ensamheten (2006)

 

Torprenoveringen i Lerberg gick från tanke till handling.

Stora stenar hade burits in av Lerbergarna till skorstensfundamentet. Stenar som med gemensamma ansträngningar spettade lös och krånglade ut.

Teamwork!

Ensamhetsmästerskap! Några nivåer tuffare än Mästarnas.

Klassiska grenar med som vi alltid tror, oslagbara resultat, men så blir det ett nytt år och då taggar det igång tävlingssuget som finns i de flesta, även om man kanske inte själv tror det.

Varje lersten skrapades med kärlek innan den på nytt blev mur i Lerberg.

En gedigen samling.

Ny mellanvägg och mur av ursprungsstenarna som vi först rev ner (eftersom skorstenen ”typ” hängde i luften under huset)

Tjusigt! Redo för kamininstallationen.

Loppisfyndaren! Crosskydd för 30kr som först användes som en rustning tills vi besökte Tjärnliden och den fick fylla sin ursprungsfunktion.

Kan föreställa mig känslan. Jag kan! Jag kör den! Handskarna är för övrigt Björns alpina som Dante adopterade i påskas och sedan bott i resten av året.

Slåtter!


Bad. Endast för den tuffaste i vår familj.

Grävning runt ladugården i Lerberg.

Uppdrag för Volvo Lastvagnar i Göteborg. Världsmästerskap i Drivers’ Fuel Challenge som i korta drag gick ut på att tävlande från drygt 20 nationer gjorde upp om vem som kunde köra lastbil bränslesnålast.

Klimatseminarium i Östersund med mig som moderator var personligt utvecklande, intressant och lärorikt.

Storkokandet togs till nya nivåer. X-antal liter pölsa och..

..60 liter köttsoppa blev det på älgbenen.

Vi blev med elbil!

Det blev höst och Lerbergsfixandet fick gå i ide.

Av tre mältade potatisar och lite fårdynga blev det en potatisskörd över ALL förväntan i Lerberg.

Halva hinken! 2017 sätter vi fler.

Även om de flesta uppdrag hade fokus på hållbarhet och företagande blev det ett par renodlade armbrytaruppdrag med fokus på världsmästarinstruktioner och utmaningar.

Jägarexamen tog jag som 15-åring, men de senaste 20 åren har det varit fokus på att bli så stark som möjligt och driva företag, gärna 12-15h/dag som gällt, men nu är det andra tider.

Ensamhetesskogen.  Ströva, känna, dofta, andas. Mer av det har det blivit och mer ska det bli under 2017.

Björn och jag röjde fram timmerstommen i Västansjö (Tärnafjällen) som kommande år ska färdigställas till en liten fjällstuga med tydligt hållbarhetsfokus.

Dante och jag. Han har hängt med. Från larvstadiet i magen (VM 2010 när jag tog VM-guld som den enda i världen än så länge som har vunnit över den mytomspunna ryskan Irina Makeeva) och..

..under 2016 tog Dante bragdguld i väntan, när han hängde med mig på filminspelningsuppdrag som tog drygt 4h. Han hade dock en rejäl legolåda, godis och en platta till förfogande, så förutsättningarna var goda.

Stugmys i Lerberg prioriterades som aldrig förr.

Bra många nätter tillbringades i Lerberg. Enkelt och skönt liv med hög mysfaktor som bidrar till kontrasterna som jag älskar och som gör att man verkligen uppskattar att ta en dusch i varmvatten sen när man kommer hem.

Badrummet fick ny färg direkt på våtrumsväggen – något jag tänkt att jag skulle testa under de 10 år som vi bott i lägenheten, men först nu var det läge att prioritera tiden. Blev mycket nöjd med resultatet!

Kusin HulkFia och jag har som vanligt sett till att leka med varandra varje gång tillfälle ges! Fia har både brutit till sig världsmästartitel och lyft till sig titeln Sveriges starkaste kvinna i -82kg, själv väger hon bara 65kg och avrundade året med att ta hem titeln Europas näst starkaste kvinna i 63kg. STARKT!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.