#geborttillsport i Umeå

geborts

Idag är det fullt ös på torget i Umeå – det doneras sportrelaterade artiklar och tjänster till projektet #Geborttillsport som initierats av Storumandottern och numera Tv4-programledaren Ida Björnstad. Jag var på plats för att inviga och introducera det världsmästarbord (armbrytarbord) som tack vare Umeås idrottsprojekt Change the game kunde doneras till Carlshöjdskolan –  som var en av de 15 nominerade skolorna i Umeå.

MOTIVERING från Rickard Bäckström som nominerat Carlshöjdskolan:
Carlshöjdsskolan, där min yngsta son går just nu, skulle ha stor nytt av ett armbrytarbord. Med det kan elever som kanske inte håller på med någon ”vanlig” idrott hitta en bra fysisk aktivitet. Det kan säkert ge ökat självförtroende och bättre självkänsla. Det kan även hjälpa till vid integration av nya elever för att skapa nya kontakter.

Armbrytning är en enkel sport, som inte kräver någon dyr specialutrustning för den enskilde utövaren och den kan utövas över hela världen och det är en av få idrotter där funktionshindrade och icke funktionshindrade kan tävla i samma klasser (även om det finns en särskild klass för funktionshindrade på EM och VM).  Grunderna lär man sig på ett par minuter och under mina drygt 2h på Carlshöjdskolan, hann jag instruera bra många elever och lärare hur de på bästa sätt ska stå vid bordet, för att utnyttja sina styrkor, så effektivt och säkert som möjligt. Armbrytarbordet  håller säkert i generationer och de få delarna kan bytas ut om så skulle behövas – kontakta bara mig så tar jag fram rätt reservdel (#cirkulärekonomi). Nu finns det drygt 350st armbrytarbord på skolor och fritidsgårdar runt om i Sverige och fler lär det säkert bli!

change+the+game ctg_banner_ibkdalen_002

Change The Game handlar om att låta våra barn ha det roligare, må bättre, leva ett längre och friskare liv och som bonus öka sina chanser att bli riktigt bra i sport på sikt. För att nå i mål med detta bör vi enligt forskningen få till en förändring när det gäller synsättet på barn och ungdomars idrottande.

Tags: , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.