Livet, livet

Yes, vi har hunnit röja lite mer sedan senaste uppdateringen!

En lunch värd att minnas!

Morsdagspresenten blev att stolt få visa upp ekohuset för mor och far i andra änden av kommunen och samtidigt bjuda på lite skönt ”skotta-Hasopor-skumglasisolerings-fys” 


Från ekohuset till torpet i Lerberg. När jag blir stor tänker jag att jag bor i ekohuset på vintern och i torpet på sommaren. Känns galet att ha flera ställen, flera hus. Jag lockas av minimalism. Inget onödigt utöver det jag behöver. Anledningen till att vi blivit med fler hus än vi egentligen behöver är att torpet följde med skogsfastigheten vi köpte i närheten av Ensamheten och eftersom jag är besatt av att repa saker, ge dem nytt liv – hindra dem från förfall och död och älskar husrenoveringar är torpet en gåva. Ekohusprojektet fick vi av Björns föräldrar och det såg ut så här när vi tog över stafettpinnen:

En övervuxen timmerstomme, med som jag såg det – potential! En påbörjad gäststuga (för så där drygt 35 år sedan) som aldrig blev färdig. Nu har vi ju dessutom lägenheten i Storuman och den är givetvis praktisk. Dante går ju skola och har alla sina kompisar här, men han fyller 8 år i juli och lär ju rimligtvis inte vilja bo hemma med Björn och mig i all evighet. När han tröttat på oss, tänker jag (Björn är inte lika övertygat entusiastisk över den idén) att vi avvecklar lägenheten och flyttar upp till ekohuset (56kvm med sovloft) i andra änden av Storumans kommun. I torpet kan jag lätt bo i perioder under sommaren. Utan el och indraget vatten. Sommarens projekt är att få till en enkel vedeldad bastu så vi kan kan tvätta upp oss ordentligt efter ett par dagar i kojan/torpet. Björn har börjat spara ut slutspelsskägg – när bastun är klar rakar han av det! Dante är övertygad om att han är en säker jultomtekandidat!
Projekt fixa klart loftet i Lerberg fick en bra deadline när Moniz hörde av sig och undrade om det passade att hon och grabbarna (3 stycken) kom på besök! Fönsterfoder kom snabbt upp när Björn och jag teamade och jag sov över och klev upp tidigare än jag vågar skriva och skruvade, sågade och bankade som besatt och lister och skorstensskydd kom på plats. All gammal gullfiber byttes ut mot träfiberisolering och ja, det blev ett resultat.

Långt ifrån världens vackraste, men det funkar!

Björn och jag skurade upp ett gäng militärsängar och..

..plötsligt hade vi ett logement! En aningen skev rullgardin fyndade jag på vinden som fick ta plats och golvet sopades.

Sen var det bara att fylla på med ungar!

Världspremiär! Första natten på loftet. Efter en ordentlig omgång lek och bus var det inga som helst problem att somna.

Mys nere i köket på torpet.

Utflykt ”oppa berge”. Det var 10 år sedan sist. Om Moniz och jag tänkt och räknat rätt..

På Flygardagen (Kristi Himmelfärdsdag) är det traditionsenligt fika på Rönnäsberget och minnesstund för farfar Tore.

Moniz, Dante (i sitt älskade seconhandfynd – tigertröjan -från secondhand.se, Erikshjälpen) och Henry med kniv i bältet.

Jag älskar att se barn skratta, springa, hoppa, krypa och leka utomhus.

Vattenkranen i Lerberg.

Växthuset fick extra kärlek med många ivriga vattnare!

När Moniz och grabbarna drog hem blev det helt klart aningen tomt och tyst och jag fick ett infall och kontaktade Mariana Mattsson & Reginald Scholz (trädgårdsduon rosa lapponica som vi träffade i samband med #storumanforever) i Norrbyberg mellan Storuman och Lycksele och frågade om det passade att jag kom förbi och hämtade sättlöken (som Björn beställt) som hon fixat. Det gick dessutom fint och även morsan och moster Diana hakade på.

Vi kollade in allt! Potatisland, odlingar, växthus och solcellsanläggningar!

Självförsörjande på egen el – hur coolt är inte det?!

Full av inspiration grävde jag ner mina egna kålplantor i Ensamheten i morsfarsans grönsaksland. Jag gillar att sprida riskerna. En odling här och en annan..

.. i Lerberg. I hinkarna har vi fårdynga från Ensamhetsfåren.

Kände oss som riktiga nybyggare som gräver nytt land. Fast det sedan tidigare odlats på platsen, växer det snabbt igen och kräver en del grävande för att vi skulle få ner potatisen och löken i backen.

Gul lök! Första gången vi testar det.

Tycker Björn ser riktigt road ut. Blir spännande att se om det kommer upp något framöver. #hoppas

Kolla in potatisen med världens coolaste ”mältar” som vi fått i gåva från Larsviken Hela nio olika sorter fick vi! Bara att vänta och som sagt se om det blir något. 

Hej från Lerberg, Ensamheten och Västansjö – på med Volvokepsen och iväg mot Sweden Rock! Vi ses!

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.