Minnesvärt 2017

En tillbakablick på året som gått tycker jag är viktigt, med tid för reflektion. Vad har jag lärt mig? Vad har jag för fokus inför 2018?

2017 blev verkligen ett år med fokus på #fossilfri2025, skogsbruk, torprenovering och samarbete med Björn och självklart också Dante. Vi har nog aldrig tillbringat så mycket tid TILLSAMMANS som under under 2017. Vilket har varit allt. Fint, starkt, påfrestande och lärorikt. Filminspelningar, gemensamma presentationsuppdrag,  och tv-inspleningar = gemensam stress och ångest, intervjuer, röjning och så det vanliga vardagslivet med vardagskonflikter gällande vardagsrutiner, självklarheter som blivit självklara ”tjatmantran”; gapa (borsta tänderna), klä på dig, har du allt du behöver, stäng av plattan, STÄNG AV PLATTAN NU.. börjar det inte vara lite svårt att se ut genom det här fönstret? Äh, det är ju snart vinter igen. När bytte vi sängkläder senast? Det var väl i år?

Björn och jag har stått sida vid sida och skjutit på en älgtjur som stöp. Jag sköt mitt livs första skott mot en älg, ett skott som vi hittade i kattmaten (de bitar som skurits bort..) men den lyckades i iallafall träffa  bytet, mest troligt tog det mot magen.. Björns skott träffade hjärtat och älgen var dödare än dödast när vi kom fram och samarbetsprojekt i högsta klass inleddes; hämtning av skoter, släpvagn, urtagning, grovstyckning, upphängning och sen omhändertagande av köttet. Lärorikt som bara den!

Jag har instruerat armbrytning uppe i Gällivare ner till Ystad i söder. Träffat massor med energiska barn och ungdomar som fyllt på energidepåerna och tillsammans med mor och Dante körde jag ner till Helsingborg med elbilen, kramade broder Torbjörn och hans Linn, klappade på magen där lille Vilgot utvecklades. Björn mötte upp och sen drog vi vidare till Legoland. På hemvägen gjorde vi gemensamma föreläsningsuppdrag. Resor i min stil. En kombo av jobb och fritid. Att bara köra till Legoland för att semestra skulle jag nog inte komma på.. Vilgot föddes i slutet på 2017 och jag kan nu titulera mig faster och en av målsättningarna 2018 är att snusa på skånebejbisen. Som tur är har jag ett gäng förfrågningar gällande Skåneuppdrag som med lätthet borde kunna  kombineras med lite bebismys.

Jag inledde 2017 med att spela in fyra filmer för MSB (Myndigheten för skydd och beredskap): VATTEN (se ovan), MAT, VÄRME, KOMMUNIKATION.

 

Inspelning av en dokumentärfilmsserien Storuman Forever tog större delen av våren, sommaren och hösten i anspråk. Den kommer att sändas i fem delar (1h/program) som börjar sändas på SVT i slutet på mars nu 2018.

Björn + Heidi = dreamteam

Får jag bara träna så klarar jag det mesta – det är något jag vet att jag behöver göra för att vara i balans och må bra.

Ett av de mest givande träningssällskapet är helt klart kusin HulkFia! Sveriges starkaste kvinna.

 

 

Dante tappade sina första två tänder och fyllde 6 år. Minecraft blev ett av årets viktigaste ord i samtalen med honom. Bibliotekets ALLA Minecraft böcker har lånats och lästs ett antal gånger. Traktorer (dackatorer), lego och nu Minecraft.. Blir spännande att se vad som blir 2018 års fokusområde.

Dante och jag har pysslat en hel del hos farmor Elsa. Lärt oss..

..handarbeten av olika slag, men mest har vi lagat kläder och fikat.

Farsan och andra armbrytande släktingar har jag i vanlig ordning lurat med på ett och annat armbrytaruppdrag.

Även Dante har fått hänga med här och där.


Sweden Rock för Volvo Lastvagnar.

Armbrytarinstruktioner och föreläsning med fokus på hållbarhet i Ystad.

..Gällivare.

Dante lärde sig klättra i rep och tog med ett helt gäng kompisar på armbrytarklubbens knatteträning på tisdagar. En fin tradition som gärna får fortsätta 2018 om intresset finns. Elbilen har sex sittplatser, så fem kompisar kan med lätthet hänga med. Och i år lär de flesta kunna cykla själva och då finns det inga begränsningar.

Precisionsträning.

Elbilen har fått jobba. Både som röjarbil och älgdragare. Vi lyckades med förvåndsvärd lätthet dra upp älgtjuren på släpvagnen med hjälp av Teslan.

Jakttur i Ensamheten med Norrbottenspetsen Tarja och enris till farmor Elsa.

Kurt Spurt föddes 6  augusti 2017  hos grannen och tillika armbrytargymnasietränaren Lisa Skogslund. Vi följde nära och noggrant hans utveckling och så efter 12 veckor fick han flytta in hos oss. #nyfamiljemedlem #kärlek

En mjuk, gosig och helt fantastisk liten kisse. #lillebror

Sådde MASSOR med frön för första gången inomhus, för att plantera ut på friland i Ensamheten (grönkål, sibirisk bladraps och någon mer kålsort som jag glömt namnet på) och även tomatplantor och squash sätta ut i växthuset som vi skulle sätta upp våren 2017, vilket snarare blev sommaren 2017, men upp kom det!

Växthuset från GROHUS på plats på den annekterade marken hos Björns föräldrar.

Grönkålsodlingen blev succé! Dante tycker själv att han börjar bli grov av allt repklättrande. He he, lite mer grönkålsätande på det och det lär ta sig om ett par år.

Skogsutflykter!

2016 fann jag utan stigfinnare själv Nornan, 2017 var det Guckuskons tur.

En av de största höjdpunkterna var helt klart att Lerberg blev övernattningsbart! TACK pappa Kent för support i världsklass. Njuter och uppskattar allt det fantastiska mys torpet genererar.

Ved behövs det mycket av i Ensamheten.

I slutet av 2017 höll min far en riktigt bra första introduktion i handhavande för motorsåg. Började bli dags efter 36 år. Om en sådär 100 lektioner till så börjar nog grunderna sitta..

Motorsågsutbildningen fortsätter inom kort. Ved ska rustas och granpanel till det kommande fjällstugeprojektet (projekt 2018) ska ordnas.

 

Tips: Det kommer inom kort en liknande årssammanfattning i bilder via www.planetskötarna.se.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.