Världen ställer om 

armbryterskan Heidi till insidan, text astrid johanssonMitt i Ensamhetens naturvårdsbränning. Starkt symboliskt, på många sätt. Foto DN. 

Jag har två starka stora intressen, armbrytning och hållbarhetsfrågor.  Som liten 11-åring drömde jag om att bli armbrytarproffs och Greenpeaceaktivist. Min hobby är att förverkliga drömmar, både mina egna och andras. I drygt tio år har jag kunnat leva på mitt armbrytande, genom att via mitt företagande hålla föreläsningar, ge världsmästarinstruktioner och arrangera armbrytarevent, tävlingar och utmaningar. Jag har också haft förmånen att få vara programledare för Miljöhjältarna i fem säsonger i svt Barnkanalen och är just nu Klimatambassadör för Västerbotten, som har som mål att vara Sveriges hållbaraste län 2020. Personligen har jag som mål att vara fossiloberoende 2025. Jag lever mina drömmar och vill jag, kan jag ju sen alltid bli en riktig Greenpeace aktivist som pensionär!

Förra året var det varmaste på jorden, som termometrar någonsin uppmätt. Och 2015 är på väg att bli ännu varmare. Min son, Dante Andersson Ferry, 4 år gammal frågar om världen som barn gör. Rakt och självklart. Varför gör vuxna gifter, varför smälter isaena, varför vill Shell pumpa olja i Arktis.. Jag svarar så gott jag kan och tänker på klimatförändringarna som sannolikt både är och kommer att fortsätta vara en av de största  orsakerna till att människor flyr (lokala klimatförändringar har bidragit till Syrienkrisen )  och att Dante under sin livstid kommer att få uppleva en större uppvärmning än vad jag har gjort. Till dig som eventuellt fortfarande står fastfrusen och tycker att varmare klimat  låter positivt, kan börja med att lyssna på Johan Rockströms sommarprat. Är du en riktig klimatskeptiker som vägrar tro på klimatförändringar överhuvudtaget, är det bara att konstatera att det alltid kommer att finnas en klick förnekare. Några trodde länge att jorden var platt och att förintelsen aldrig ägt rum.

En klimatförändrad värld innebär mer extremväder, torka, stormar, skyfall, smältande isar – stora överbefolkade områden kommer att dränkas och folk tvingas fly hunger och allmän misär och mest troligt slåss som galningar om det som går att slåss om. Sverigedemokraterna borde egentligen vara de största förespråkarna för en fossilfri värld, som inte släpper ut mängder med koldioxid som hettar upp jorden och skapar kaos som människor tvingas fly från.

11707857_1616988351875593_3070996299526049638_nDen 12 november springer jag för livet i Umeå!

Frågan är bara hur stor uppvärmningen blir, 2 grader är målsättningen, men det lutar åt att det blir minst 3 grader – hur vi vill ha det bestäms nu i Paris på Klimatmötet Cop21, den 30nov-11dec. Idag möts världens klimatförhandlare en sista gång före det stora avgörandet. Målsättningen är att enas om ett avtal som omfattar ALLA världens länder. Avtalet som skalats ner från flera hundra sidor till 20 sidor, ska vara juridiskt bindande och det ska innehålla konkreta mål för utsläppsbegränsningar i varje land. Att världens två största ekonomier och tillika utsläppsländer, USA och Kina har börjat samarbeta öppnar upp för att vi ska till ett hållbart klimatavtal, men ingen förväntar sig att det blir en enkel förhandling. Jag borde kanske skicka ett armbrytarbord till Paris? Bäst av tre matcher. Fast då blir det nog tufft för Indien, säger jag fördomsfullt eftersom jag än inte har träffat en riktigt stark Indier. Starkast generellt sätt, när jag demonstrerar armbrytning internationellt, brukar vara nordbor och ryssar.

Vi som bor i den rika delen av världen ligger bakom de mesta av utsläppen som idag påverkar vårt klimat. Det är framförallt fattiga och redan utsatta människor som drabbas värst av värmeböljor, torka, översvämningar, sjukdomar och brist på rent vatten. Att utmåla Indien och Kina som stora ”utsläppare” blir inte rättvist, eftersom deras utsläpp per person (per capita) är mycket mindre än EU:s. I Europa har dessutom fabrikerna spytt ut rök ända sedan den industriella revolutionen samtidigt som vi byggt upp vårt välstånd. Nu har vi däremot flyttat många av våra fabriker till just indien och Kina, för att få ner produktionskostnaderna, genom bla den billiga arbetskraften. I Indien och Kina har 100-tals miljoner fattiga inte ens påbörjat vår välståndsresa. Men den resan lär de å andra sidan knappast göra med ålderdomlig fossilteknik. Det har blivit både billigare och enklare att ställa om samhället. Priset på förnybar energi har sjunkit dramatiskt och gjort framförallt solceller högintressanta. Utvecklingen av bättre batterier, personifierad av den visionäre amerikanske entreprenören Elon Musk och hans bilmärke Tesla driver på genombrottet för elbilen. Många afrikaner fick aldrig uppleva en fast telefon, utan hoppade på mobiltelefonerna direkt och började med swish, och det mesta talar för att detsamma kommer att gälla de länder som står på tur att utvecklas.

Drömmen vore givetvis att Sverige sätter som mål att bli världens första fossilfria nation till år 2030. Vi borde kunna visa världen att det går att bygga en modern välfärdsstat inom de ekologiska gränserna. Möjligheten finns – vi har både kunnande och resurser som vår fantastiska förnyelsebara svenska skog – allt man kan göra av olja kan man också göra av skog, allt från flytande bränsle, plaster, tyg till höghus. Och finns sen bara viljan är allt möjligt.

I morgon hoppas jag att förskolesnoret släppt sitt sega grepp om mina sönderhostade lungor, så jag kan röja runt på vår skogsfastighet och göra lite klimatnytta!

Teslas
År 2018 kör familjen Andersson/Ferry elbil. Fram tills dess lobbar vi för elstolpar och roar oss med klipp på folk som provåker Tesla (elbil som accelererar omedelbart, steglöst och ljudlöst på 3,0 sekunder rör sig Model S med 100 km/h)

Aspen
Genom fotosyntesen binder växande skog koldioxid och när man röjer växer skogen bättre, och klimatnyttan borde alltså bli större.

Klimatforum 12 nov HÄR anmäler du dig till Klimatforum 12 november, Folkets Hus Umeå.

logga-foraldravralet-hemsida-bli-ditt-barnsVåra barn har inte orsakat klimatförändringar eller miljöförstörelse. De har heller ingen talan när det gäller att stoppa dem. Bli ditt barns röst för klimatet

armbryterskan Heidi till insidan, text astrid johansson
Jag tror och hoppas på Klimattoppmötet COP21 i Paris som inleds 30 november och avslutas 11 december.  Jag brinner för hållbarhetsfrågor och kommer att så fortsätta att göra- det finns inga alternativ, det är det enda rätta för livet nu och i framtiden! Amen.

Tags: , ,

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.