När jag fyllde fyra år fick jag en present..

140818_deklaration_03Jag kan inte ha varit speciellt gammal. Kanske 4 år. Farbror Lars, den store idolen kommer med en stor låda, full av LEGO. Hela hans kära samling och han räcker den till mig – varsågod! Jag tar storögt (och aningen skelögt med lappen för ena ögat och mest troligt glasögonen på sned) emot skatten. I många, många år vårdar jag och bröderna samlingen och fyller på allt eftersom. Så blir vi vuxna och räcker en dag över skatten till farbror Lars barn och för en tid sedan fick Dante ta över det stolta ansvaret för LEGOsamlingen. LEGO är en fantastisk leksak, MEN just nu kan jag inte se LEGO  utan att tänka på samarbetet LEGO har med Shell, ett av de oljebolag som tyvärr leder kapplöpningen efter den arktiska oljan.

Shell och LEGO har de senaste två åren – tillsammans med Ferrari – haft en global reklamkampanj, där kunderna på Shells bensinstationer kan köpa eller få LEGO’s Formel1-minibilar. Kampanjen marknadsförs med billboards, kända ansikten, videor, en LEGO Formel1-bil i naturlig storlek och mycket mer. Kampanjen har medfört en kraftig ökning av Shells försäljning samtidigt som LEGO sålt 16 miljoner Formel1-minibilar på bensinstationer världen över. Men faktum är att det här samarbetet går helt emot LEGO:s uttalade mål om att minska de globala koldioxidutsläppen och i samarbete med sina partners lämna en bättre värld till framtida generationer (www.legoblockshell.orgFör Shell är det här samarbetet en viktig pusselbit för att bättra på sin image och flytta fokus från deras skrupelfria jakt på den arktiska oljan. Shells oljeborrningar i Arktis är extremt riskabla och det går inte att effektivt sanera ett oljeutsläpp som sker i isfyllda vatten. Genom att borra i Arktis utsätts ett unikt djurliv och känsligt ekosystem för fara.

NamnlösHar du inte redan skrivit under så har du chansen att göra det HÄR och NU!


Både Björn Ferry och jag har skrivit under Arktisdeklarationen.

140818_deklaration_04Att skriva under för Arktis framtid är en självklarhet för mig. Viktigt, även om det ”bara” är en underskrift.


Stark musikvideo av Sofia Jannok.

Tags:

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.