Underjordisk insats

SAMSUNG CSCMorsfarsan och Dante på plats i Lerberg. Foto från i söndags.
– Jaha, då är det bara att börja hinka ur brunnen. Ställa ner stegen, gräva ur den och sen borsta den ren från mustarmar.

Först lekte jag en stund på gymmet, sen hinkade farsan, Frank och jag vatten som besatta och gymbesöket kändes plötsligt mer som uppvärmning inför den riktiga drag- och bålträningen. Målsättningen var att tömma brunnen i Lerberg (på min och Björns skogsfastighet i närheten av Ensamheten), för att kunna rengöra den. Efter ca 300 hinkar började vi ana botten och farsan hivade ner en stege och kröp utan tvekan ner. Utrymmet var klaustrofobiskt.  Han gjorde en grym grävinsats – hink på hink fylldes med blålera och mumifierade muslik som Frank och jag hissade upp i högt  tempo. Tillrinningen i brunnen var god, och vi hade som mål att klara farsans stövelskaft från att slamma igen, vilket gick hyfsat. När vi lyckligtvis fått upp farsgubben ovan jord igen, borstades insidan av brunnen med stålborste och vatten. Vilken tillfredsställelse. Jag älskar sådana här projekt! Konkret och fysiskt.

Nu återstår att täta de översta ringarna med cement och ta vattenprover, för att förhoppningsvis få svaret att vattnet är tjänligt att dricka. Därefter ska vi fundera ut hur fundamentet ovan jord ska byggas. Jag vill helst ha en traditionell gårdspump i gjutjärn som både är mus- och barnsäker. Alternativet;  öppen brunn med brunnslock tycker jag är lite läskigt.

20140811-222133.jpg
Tömning av brunnen.

SAMSUNG CSCJobbardante gräver dike.

SAMSUNG CSC
– Du kan hugga tag här, så går det lite fortare.

SAMSUNG CSCFrank och jag bär en blockad stock som ska passas in i farstun på gammstugun, för att  utgöra en del i golvets bjälklager.

SAMSUNG CSC

Dante är arbetsledare.

SAMSUNG CSC
Då tar vi nästa.
Lerberg renbergSen kom regnet. Dante visar hur man tömmer en diskbalja med regnvatten. Krävs en viss rörlighet för detta utförande..

 

Tags:

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.