Moralsax inför Sydkorea och Azerbajdzjan

SAMSUNG CSC

Lyckades (förhoppningsvis) få iväg alla handlingar för visumansökan till EM i Azerbajdzjan i förra veckan. Nu är det bara att hoppas att allt flyter på och blir klart snabbt, så jag kan hämta ut passet på Arlanda innan jag drar till Sydkorea. Ska nämligen dit för Volvo-uppdrag INNAN VM. Inte världens mest taktiska upplägg, men det kommer att bli bra! Upplägget i Korea är anpassat för mig med tanke på att jag ska tävla, och jag har dessutom lyckats lura med broder Frank Andersson som back up. Både EM i  Azerbajdzjan och uppdraget i Sydkorea för Volvo Lastvagnar är något som jag verkligen vill göra – fantastiska möjligheter som är få förunnat! MEN det gnager dåligt samvete i mig, för om alla i världen leva som mig skulle det behövas 2,5 jordklot. Här på WWF kan du själv göra ett test för att kolla dit ekologiska fotavtryck i deras klimatsmartkalkylator. Ansvarstung info. Hjälper inte hur bra jag är på att åka tåg i Sverige, arrangera superloppisar och undvika att köpa onödiga prylar som tillverkats av någon stackare som med stor sannolikhet inte fått en skälig lön och mest troligt utsatts för starka miljögifter. Nej, det hjälper inte. Flygresor kors och tvärs över tredje planeten från solen är ingen höjdare, miljöhjältemässigt. ” – Men om inte du åkt så hade någon annan tagit din flygstol.” Ja så kan man tänka, men jag tycker ändå att vi alla har ett ett eget aktivt ansvar för våra val och handlingar. 

Faktum är att den tillgängliga oljan kommer att ta slut eftersom olja är en ändlig resurs. Bristen på bränsle i framtiden kommer slå stenhårt mot tillväxten och ekonomin, och någon linjär tillväxt i flygresandet kan vi glömma. I verkligheten kommer det i princip inte finnas några fossila bränslen tillgängliga för ett importland som Sverige med start runt 2030, årtalet då vi ska rustat oss med en fossiloberoende fordonsflotta. Att ha ångest för en massa miljötärande flygresor kommer jag med andra ord mest troligt att slippa i framtiden. MEN det behövs TYDLIGA politiska riktlinjer och styrmedel för att vi ska vara förberedda. Jag står fast vid att jag tycker att flygplansbränsle ska beskattas hårt och brutalt – det ska svida att både bedriva och köpa miljötärande verksamhet. Om all miljöskadlig verksamhet var tvungen att bära sina kostnader, vilket är en självklarhet enligt mitt sätt att se på världen, så skulle de miljöriktiga alternativen vara de billigaste!

Jag vill dra iväg, jobba och tävla och resorna är bokade. Jag sitter i moralsaxen, eftersom jag kommer att flyga istället för att gå, cykla eller låna en ren av ”samebryterskan” Jonna. Intalar mig att det är tur att det är val i år och att vi har möjlighet att påverka att makten hamnar hos de politiker som har som mål att rusta för framtiden, genom att bygga upp starka resilienta samhällen, som står redo för en värld utan obegränsad tillgång till olja med fokus på cirkulär ekonomi, för livet här på vår jord. Vår enda jord.  

SAMSUNG CSCTräning är utveckling och hållbarhet och lyckoendorfiner!

SAMSUNG CSC
Dante ser ut som en liten vägarbetare på väg på älgjakt.

SAMSUNG CSC
Träbössa och vandringsstav!

SAMSUNG CSCJonna Renskötare och Dante myser i soffan.

SAMSUNG CSCKombinerat lekrum, vardagsum och gästsäng/rum i ett!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.