Läskigt är bara förnamnet

fetus 

Det står inte i innehållsförteckningen – det syns inte, men rester av bekämpningsmedel och annan hälsofarlig skit finns där på min tallrik. Och på din. Läste nyss att en ny kemikalie utvecklas var tredje sekund i vår värld och att i mitten av förra seklet låg den årliga världsproduktionen av kemiska ämnen på 7 miljoner ton. År 2000 hade den ökat till 400 miljoner ton.

Det bästa rådet för att slippa att få i sig miljögifter via maten är att äta ekologiskt och varierat. Jag är armbryterska på elitnivå och äter som bekant inga kosttillskott, utan fokuserar istället på att få i mig kvalitativa råvaror; kravmärkt och ekologiskt, egenodlat, egenfångat och ”närdödat” (fågel, fisk och älg). Målsättningen är att få i mig så närings- och miljöriktig mat som möjligt. Men hur noggrann jag än försöker vara så får jag ÄNDÅ i mig giftrester och det gäller oss alla. Några av de värsta bekämpningsmedlen finns i våra vanligaste livsmedel, ämnen som kan störa hormonsystemet, öka risken för cancer eller gör att vi kan få svårt att skaffa barn. Bekämpningsmedel stannar inte på åkrarna och effekterna av det radioaktiva nedfallet av Cesium-137, (radioaktivt sönderfall i folkmun mer känt som becquerel) från kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986 (jag var då 5 år) finns kvar på många platser i Sverige. Normal konsumtion av älgkött (vad nu det är, 5 mål/vecka?) medför inga hälsorisker, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten. Strålning från cesium ökar risken för cancer. Därför kontrollerar svenska myndigheter cesiumhalten i olika livsmedel innan de får säljas. Men sådana livsmedel som människor själva skaffar sig vid jakt, fiske eller svamp- och bärplockning kontrolleras inte. Idag finns rester från kemikaliejordbruket i princip över allt. I sjön bredvid din stuga, i vårt dricksvatten, ja till och med i regnet som faller från himlen. Och tungmetaller som kadmium finns i jordarna, pga till exempel trafikutsläpp, konstgödsel och avloppsslam. Det är helt enkelt svårt att komma undan gifter i en förgiftad värld. 

bekämningsmedelDäremot går det att hitta mat som innehåller betydligt färre skadliga ämnen. Eller inga skadliga ämnen alls. Och det är i den ekologiska maten. Foster, barn och tonåringar är särskilt känsliga. Dels för att de kan äta stora mängder av en viss råvara i förhållande till sin kroppsvikt. Dels för att de befinner sig i utvecklingsfaser där kroppen kan vara särskilt känslig för vissa ämnen. Men det är inte våra svenska barn som äter den besprutade maten som är mest utsatta, utan alla de barn och foster som utvecklas och växer upp i närheten av jordbruken och växthusen där den mat vi äter produceras. Mödrar som arbetat i danska växthus får oftare barn med missbildade könsorgan eller för tidig bröstutveckling. Varannan tugga mat vi äter i Sverige är importerad från andra länder eftersom den maten sjukt nog ofta är billigare än den egenodlade, svenska maten. Bananer, kaffe och djurfoder som soja kommer till exempel kommer ofta från Sydamerika. Där är skador av bekämpningsmedel ett av de största folkhälsoproblemen.

Aaaaaaaaaa – Skrämselpropaganda kommer farsan med fler att tänka om detta inlägg och visst det är det, MEN nu kommer vi till det viktiga – VAD KAN DÅ DU OCH JAG GÖRA?

Byta till ekologiska produkter i största möjliga utsträckning är första bästa åtgärd, men det är inte alltid helt lätt att köpa allt ekoreko (ekologiskt och rättvisemärkt) Därför finns det superbra rekommendationer från bland annat svenska naturskyddsföreningen på vilka produkter som i första hand bör väljas ekologiska för din skull, dina medmänniskors (arbetarna och deras barn som fixar så vi får mat på butikshyllor) och för allas vår miljö och natur – välj ekologiskt när det gäller följande:

banan

Kaffe På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten och mindre gifter. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna tuggar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

Potatis Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.

Morsans kamera 019Ekoreko ”Ensamhetspären” gödslade med fårdynga.

 

 

 

 

Tags: ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.