Riskerna med kosttillskottFilm riktad mot kraftsport och styrketränande motionärer: 

Heidi Andersson – Armbryterska med 9 VM guld
Mårten Nylén – Personlig tränare och coach
Björn Waldebäck – Chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté
Ebba Nyberg – SM medaljör i simning. Tidigare avstängd 2 år för doping pga. kosttillskott.

Meddelande från Antidopinggruppen Riksidrottsförbundet: Med massiv marknadsföring från tillverkarna har de fått svenska folket att tro att vi behöver kosttillskott, vilket inte är sant. Om flertalet av våra främsta idrottare kan prestera på världsnivå utan kosttillskott, behöver knappast vi andra det för att tillgodogöra oss träningen. Men kunskapen kring kosttillskott är generellt låg i Sverige, den kunskapsnivån vill RF höja, bland annat med denna film!


Vad är viktigast att känna till om kosttillskott?
Någon fungerande kontroll av innehållet i kosttillskott finns inte i Sverige. Livsmedelsverket kontrollerar innehållsförteckningen, mycket sällan innehållet. Du kan alltså aldrig veta om burkens innehåll stämmer med innehållsförteckningen. Detta har fått många att råka illa ut.

Det är få som behöver kosttillskott, det kan behövas om du har påvisad brist av något ämne, annars klarar du dig med en varierad och näringsrik kost.

Vilka kosttillskott innehåller dopingklassade preparat?
Det är ingen som riktigt vet vad kosttillskotten på marknaden innehåller. Det förekommer att kosttillskott innehåller både dopingklassade och hälsovådliga substanser. Det kan bero på slarv vid tillverkning eller paketering, eller vara orsakat av tillverkare som ”medvetet kryddar” sina produkter. Undvik produkter som utlovar prestationshöjning, muskel/viktökning och fettförbrännare de har visat sig vara de störta riskgrupperna.

Vilka kontroller görs?
Flera olika undersökningar både i Sverige och i andra länder visar alla liknande resultat att cirka 15 procent av alla undersökta kosttillskott innehåller dopingklassade substanser. Läs några av dessa på www.rf.se/antidoping/kosttillskott

Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras av livsmedelslagen. Ansvarig myndighet är Livsmedelsverket men de utövar ingen aktiv kontroll. En del kommuner gör vissa stickprovskontroller i butiker som säljer kosttillskott, då är det oftast innehållsförteckningen som granskas..

Hur kan jag undvika att få i mig dopingklassade substanser?
Det man själv kan göra är att titta på innehållsförteckningen och se om substanserna som uppges på etiketten finns på WADA:s dopinglista som finns på RF:s hemsida. Det är dock inte alls säkert att innehållsförteckningen stämmer med det verkliga innehållet.

Många elitidrottare använder därför inte kosttillskott då de inte vill riskera att få i sig dopingklassade eller hälsovådliga substanser.

Vilka kosttillskott är belagda med saluförbud?
Något nationellt saluförbud finns inte. Varje kommun gör sina egna kontroller och vilken myndighet som ansvarar varierar från kommun till kommun. Ta reda på vilken myndighet som sköter kontrollen i din kommun och be om en förteckning över kosttillskott med saluförbud.

Vilka är de viktigaste åtgärderna att försöka påverka politiskt?
– Införande av nationellt saluförbud – Idag kan saluförbud bara läggas i den kommun som gjort kontrollen av ett kosttillskott, försäljningen kan alltså fortsätta i grannkommunen och på nätet trots att hälsovådliga eller läkemedelsklassade substanser kan ha upptäckts i produkten.

– Ett steg i rätt riktning gällande detta är att Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har tillsatt en utredning om möjligheten att införa ett nationellt saluförbud i Sverige som ska presenteras i mars 2014.

– Införandet av anmälningsplikt till Livsmedelsverket för de som säljer kosttillskott. Idag kan vem som helst köpa in och börja sälja kosttillskott utan att anmäla detta till Livsmedelsverket vilket givetvis försvårar arbetet kring kontroller av kosttillskott.

Mer om detta kan du läsa i RF:s debattartikel på www.rf.se/antidoping/kosttillskott

Var hittar jag mer information?

www.rf.se/antidoping/kosttillskott

Kontakt: antidoping@rf.se

alla_insta

 

Tags: , ,

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.