Återblickar 2013 – i bilder

miljö1storuman4
År 2013 inleddes med inspelning av en femte säsong av Miljöhjältarna för SVT.

miljö1storumanEtt av programmen spelades in på plats i Storuman med uppdraget att bygga om en skoter så den blev mer miljöriktig, vilket 12-åriga Agnes lyckades i samarbete med världens bästa Luspengymnasiet!

imagehandler.jpgDen 9 februari tog jag ett nytt världsrekord i Jokkmokk; 172 vunna matcher på 10 minuter! Endast damer på minst 50kg fick delta.  Lyckades sen stå obesegrad ytterligare några matcher mot några grabbar innan jag slutligen åkte ner mot en bitig hockykille utan framtänder.

sm3
Svenska mästerskapen i armbrytning avgjordes i Lycksele på internationella kvinnodagen och hela klanen Andersson/Reisek från Ensamheten var på plats.

långfredag 3Broder Frank har lurats med som Supernanny till Dante både på kortare (Luleå, Umeå..) och längre strapatser som till Skåneland.

20130918-222304.jpg
Dante tog på sig tigerdräkten och packade med motorsågen och iväg bar det till morbror Torbjörn i Helsingborg. Frank barnvaktade medan jag gjorde armbrytaruppdrag. Och sen firade vi Dantes 2 år och tvåmånadersdag med att köra drygt 130 mil hem i 18 timmar. Dante gjorde en fantastiskt tålmodig insats – bragdguld! Totalt blev det 107 resdagar för min del under 2013.

imageDante har testat olika typer av sovstilar. Här nedkrupen i örngottet, inlindad med lakanen i skönaste ”nunnestilen”.

20130418-073826-pic-593235370-790x435

Under 2013 har det mer än någonsin diskuterats om den svenska gruvbranschens avigsidor. I Storuman går FN in och kritiserar Sveriges mineralpolitik som strider mot urfolksrättigheterna – den svenska minerallagen tillåter stora industriprojekt och andra aktiviteter inom samiskt område, utan samernas samtycke. Och för den delen även övriga befolkningens samtycke..  Kostnaden för miljösanering och återställande efter en gruva när den läggs ned borde givetvis bli en självklar del av alla gruvprojekt. Så är det inte idag. Med en mineralavgift på 0,2 procent av värdet ger Sverige i praktiken bort mineralerna gratis. I kontrast har t ex Norge en skatt på oljeutvinning om 50%. Det är unikt i världen att vi har en så generös och bedrövligt liten beskattning. Men i Sverige säger vi oss nöja oss med bolagsskatten och löneskatterna när ändliga resurser som lika gärna kunde tillfalla våra barnbarns barnbarn istället konsumeras upp utan att det tillför landet eller lokalbefolkningen ett dugg” (citat från cornucopia)” Det framtida målet borde vara att Sverige ser till att ställa de hårdaste miljökraven och att vi har en gruvbransch där forskningen är världsledande, där vi säljer tekniska lösningar för hur man städar upp efter sig och där vi visar att det är en självklarhet att ta ansvar. Och att vi höjer mineralskatten och ser till att intäkterna av alla våra naturtillgångar kommer lokalsamhällena till godo. Vi har en bit kvar innan vi är framme vid målet, i den bästa av världar.

skiddag 006

Dante med ”moffa Kent” som snabbt kom upp i 50 barnvaktsnätter. Hur många det blev totalt i år vet jag inte. Men GULD värt är det med ALL support vi har av föräldrar och syskon! Sänder det TACKSAMMASTE TACKET jag kan per tankekraft.

ny kamera Dante 1 år 7 månader1Dante med sin farfar Arne som läser pedagogiska böcker. Dante lyssnar andäktigt.

ny kamera 1Nyopererade farmor Margareta med blåöga och Dante tar igen sig.

långfredag 2

Påskfika med Farmor Elsa i Ensamheten, eller som Dante säger ”gamla Farmor” (alltså min farmor).

SAMSUNG CSC
Björn har inspirerat Dante till både sång, gitarrspelande, munspel, trummor och piano. Jag hejar på och sjunger med i imse vimse, bä bä och blinka lilla. Men en nivå till och de får leka själva.

20131005-082634.jpgTillsammans med pappa Kent och broder Frank arrangerade vi en lagtävlan mellan Luleå Hockey, Skellefteå AIK och Piteå Hockey.  Starkaste supportrarna var Luleå Hockey.

skolmästerskap3Om Dante själv fick välja skulle han bo i en traktor. Många svettiga körningar (hämtning av ved) har det blivit, med en mycket bestämd Dante som rattat och ryckt och tryckt på alla spakar och reglage och tydligt förklarat att det är han som ska köra. När han når ner till pedalerna får han köra själv.

20130707-104606.jpg

Armbrytning i Almedalen.

20130909-230501.jpg
Reklamfilmsinspelning för Volvo FMX i en grusgrop i Göteborg som resulterade i fyra reklamfilmer.
_0009890Testade att köra lastbil!

9736779518_64249b20e7_z
Armbrytaruppdrag i Moskva, Ryssland.

IMG_0166
Bröllop i Ensamheten på midsommardagen mellan kusin Fia och hennes Nicke. Jag agerade valkyria.

Dante turne 010
Fyra generationer blev tre. Mormor Svea tackade för sig.

Dante sommar Ensamheten 069
Traditionsenlig utflykt upp på Rönnäsberget där stoftet en av mina största förebilder är strödd och där jag själv kan tänkas bli strödd i framtiden efter att givetvis ha kremerats på det minst miljötärande sättet som tänkas kan (vilket just nu är en typ av frystorkningsmetod) Blir det allt för komplicerat att ordna ser jag till att självdö på lämpligt ställe. Kryper väl in i någon klippavsats och drar mig tillbaka som många djur gör när de känner att det är dags.

euroarm-2013-day-3-left-hand-juniors-21-seniors-186794713
Tävlade bara i vänster arm på EM pga av en trasig biceps, men det gick fint och det..

euroarm-2013-day-3-left-hand-juniors-21-seniors-186794720
..kunde ha blivit mitt första EM-guld i vänster, men det blev silver. På VM gick det desto bättre mot denna polska, men..

20130908-115948.jpg
.. där tog det istället stopp mot en brutal kazakstanska som vann vänster i stark stil. Högern fungerade iallafall till VM och jag lyckades ta silver även där. Ryskan Irina Gladkaya var grymmast i damer 65kg i år. Nästa år har jag som mål att möta brasilianskan Gabriela Vasconcelos (världsmästare i 70kg). Men när det ska bli är ännu inte bestämt.


vattenfall 033Dante hjälper morfar Kent med trädfällning.

20130915-070747.jpg
lerberg valborg 008”Dags att jobba” har blivit ett väl använt uttryck av vår tvååring. Här spikar han franskskruvar i mormor och morfars jaktkoja.

sommarp-ep.1-alla-998
Sommarprat i SVT.

_0002202
Deltog på armbrytartävlingen Arm Wars som kommer sändas på Eurosport under 2014.

SAMSUNG CSC
Dante och jag följde med och jagade älg EN DAG och det var dagen då mormor Jeanette fällde skogens konung. Därefter har vi lekt älgjakt minst en gång per dag med allt från att sitta på pass till upphängning, styckning och paketering in i frysen.

affisch_skolsm2013
Sveriges första SKOL-SM i armbrytning arrangerades med mig som projektledare i  samarbete med armbrytargymnasieelverna och Jämtland Armsport. Drygt 80 deltagare från 21 skolor gjorde upp i Östersund den 14 december.

 

 

 

Tags:

No comments yet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.