Ett av de viktigaste orden

_NJC7356-Redigera

Ett av de viktigaste orden 2013 och för all tid framöver, är enligt mig, cirkulär ekonomi. Det och ordet permakultur ska jag lägga till på min lista över favoritord som är; ansvar, handlingskraft och hållbarhet. Eller egentligen behövs det inte – alla orden har med varandra att göra. De hör ihop. Om permakultur skriver jag om i något framtida inlägg. 

Allt i vår värld är uppbyggt i cirklar, cykler och kretslopp. Ingenting naturligt och biologiskt är linjärt. Bara vår ekonomi och syn på konsumtion är linjär – köpa, köpa och sen slänga, slänga, produkter och prylar som ofta tillverkas av miljöfarliga ämnen av människor som varken har skäliga löner eller arbetsförhållanden. Vi har byggt upp ett ekonomiskt system baserat på tron om evig tillväxt i en ändlig värld är hållbart. Men en gång i tiden trodde vi även att jorden var platt. Faktum är att om alla i världen skulle leva lika oansvarigt som oss svenskar skulle det behövas tre jordklot. Faktum är också att ordet ekonomi betyder ”läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet”. och att ekonomi och ekologi hör ihop.

Jag har äran att sitta med i juryn för Polarbröds Utstickarpris som i år tilldelades Ellen MacArthur. Hon prisas för sitt ledarskap och engagemang för en cirkulär ekonomi – mot en hållbar användning av våra resurser. Ett system där avfall på sikt inte existerar. Hennes resa började på havet, som ensamseglare, där överlevnad just handlar om att kunna leva på begränsade resurser.

Cirkulär ekonomi är inspirerat av naturens kretslopp.  Strävan är att avfall  inte ska existera utan ses som en råvara. Därför designas produkterna så att de är lätta att återvinna. Biologiskt material ska kunna komposteras, och övrigt material designas så att det går att:

  1. Återanvändas
  2. Materialåtervinnas
  3. Energiutvinnas

För att ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi kan ett företag eller organisation:

– Ta bort miljöfarliga ämnen.
– Designa om produkterna så att de materialmässigt går att ta isär i sina beståndsdelar.
– Använda förnyelsebar energi till produktion och transporter.
– Återföra tillbaka material enligt ”önskvärdhetslistan” ovan.
– Dela, hyra eller leasa produktionsmedel snarare än att äga dem själva, och på samma sätt hyra eller leasa ut produkterna till sina kunder snarare än att sälja dem. På så sätt säljer man ”funktionen” snarare än produkten.

Ellen MacArthur, vinnaren av årets utstickarpris, jordenruntseglaren som blev miljökämpe och en av de främsta förespråkarna för cirkulär ekonomi.  HÄR kan film från Ellen MacArthurs besök i Stockholm ses. Eller så kan du kolla in henne här:

_NJC8005-Redigera

Systrana Polarbröd. Karin Bodin VD och Anna Borgeryd styrelseordförande vid prisutdelningen av 2013 års Utstickarpris som vanns av Ellen MacArthur, professionell seglare, miljöaktivist och förespråkare av cirkulär ekonomi (ett av världens viktigaste ord)

Tags: ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.