Alla är inte lagidrottare, materialsportare och bollfantaster

11385521053_a35bef6b80_zSveriges första SKOL-SM i armbrytning blev lyckat! Bra tryck i lokalen, skön stämning och många tävlande med bra geografisk spridning. Vissa saker behöver givetvis förbättras och det tar vi med oss till nästa år.  Drygt 80 elever från 21 olika skolor från Helsingborg och Hässleholm i söder till Luleå och Tärnaby i norr gjorde på plats i Östersund under lördagen upp om titlarna Sveriges starkaste i de olika viktklasserna och Sveriges starkaste skola korades i lagtävlan. Alla tävlande tog sig på plats trots inställda tåg och väderkaos.

Här finns resultaten

Armbrytargymnasiet (Luspengymnasiet i Storuman) vann som förväntat lagtävlan och Luspengymnasiets andralag kom på andraplats, men det som överraskade var att nivån på alla tävlande var så hög trots att många gjorde sina livs första tävlingar. Det bevisar att finns det bara ett armbrytarbord på skolorna och att en armbrytarinstruktör varit på plats och introducerat sporten så lär sen eleverna varandra att bryta och finslipar själva tekniken. Idag finns det armbrytarbord på  ca 250 skolor i Sverige. Armbrytning är en fantastiskt enkel sport – tekniken lär man sig på ett par minuter med en bra instruktör (sen handlar det ”bara” om att vara stark på rätta ställena; hand, handled, underarm) Det behövs ingen specialutrustning och det är en av få idrotter som funktionshindrade och icke funktionshindrade kan tävla mot varandra i samma klasser förutsatt att båda tävlande har en arm. Armbrytarbord på skolor blir för många elever ett perfekt sätt att få utlopp för en massa överskottsenergi. Alla är inte lagidrottare, materialsportare och bollfantaster. En del är armbrytare! Armbrytning kan bli en ”väckare” för unga att älska fysisk aktivitet, träning, svett och adrenalin!

Tags: , ,

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.