I Februari var Björn på skidskytte-VM i i Antholz i Italien när Coronan blev ett faktum. Han hade precis själv varit förkyld och kom lyckligtvis hem enligt plan med alla tågbyten och passerande av landsgränser. Väl hemma ringde han 1177 och rådfrågade hur han skulle göra? Några tester han borde göra? Antikroppstest? Ingen visste, allt var så nytt, men efter ett par samtal kom man fram till att inget behövde göras.
Därefter brakar pandemin lös. På riktigt. Alla, och då menar jag precis alla, uppdrag/jobb ställs in ett halvår framåt. Vi följde Folkhälsomyndighetens presskonferenser live och funderade som alla andra över hur vi på bästa sätt skulle förhålla oss till pandemin. Osäkerhet rådde. Vi bestämde oss för att bara försöka acceptera läget och började planera för vårens skogsbrukande, även om snön låg djup. Kolla in bilderna här nedan!
Några digitala uppdragsförfrågningar dök plötsligt upp och jag tackade ja – helt klart något som jag inte är van att göra, men som med det mesta så blir det bättre ju mer tid och träning det ges. Sista digitala presentationsuppdraget för 2020 blev årets bästa och fler uppdrag via skärm blir det 2021. Och Björn grävde ner sig i sin forskning om hackspettar!
Snön ligger fortfarande stabilt. Maj 2020.. Ekohuset i bakgrunden.
På påsklovet föddes de små ulliga gulliga lammen i Ensamheten och jag antog uppdraget att flaskmata den vita med bruna ben (Sven) som står så sött på rangliga ben med ett höra upp och ett ner, eftersom endast syrran, svartvita lammet (Svea) fick di av tackan.
Ensamheten 17 maj 2020. Det tog tid innan snön drog sig tillbaka. Här är elstängslet framskottat!
I 30 års-present fick jag ett bidrag av Björns föräldrar till att införskaffa solcellsdrivet elstängsel i Lerberg. Värt att nämna i sammanhanget är att jag strax fyller 40 år.. Så äntligen var det läge, tack vare Coronan och massor med hemmatid och flasklammet Sven! Jag införskaffade solcellsdrivet elstängsel och med support från olika håll fick jag både upp stängslet som fungerade utmärkt hela sommaren. Whooooo! Vilken skön seger!
Bakifrån; Tackan, Svea och Flasklammet Sven. Dante döpte lammen. Lerberg blev så mysigt och fantastiskt levande med fårbesöket och som de tuggade och bidrog till att hålla bort sly och gräs i hägnet, imponerande insats!
Till slut drog sig snön tillbaka och vi kunde inleda röjningssäsongen 2020. Hela 60ha hann vi röja! Nytt rekord!
Vyn från köksfönstret i ekohuset.Tack vare Coronan fick jag en massa tid att göra allt det där jag så ofta tänkt att jag vill eller borde göra. Som tex utflykter, fiska, jaga, odla mer..
Med bästa Arne-Ferry-supporten fick vi äntligen upp de självöppnande takluckorna till växthuset. Det har varit en av alla dessa saker som borde göras, men som vi påbörjat och tyvärr inte fått till, men nu sitter de på plats och de öppnar sig själva när det blir för varmt inuti växthuset. Magiskt!
Yes, det blev jobb, men via skärm. Digitala presentationer, here I come!
Slåtter i Lerberg för tredje året! Med stark skidskyttesupport av ingen mindre än Herr Nilsson (Mattias Nilsson). Björns skidskyttekollega som länge hade fler hotellnätter med Björn än vad jag hade. Tror jag börjar komma ikapp lite nu på senare år.
Växthuset fick solcellsdriven bevattning och levererade grönsaker i 10-liters hinkar #livskvalitet
Kojfix i Lerberg. Morsfarsans kammare fick Baseco-golv. Så fint! Och framförallt roligt att skruva och banka på plats tillsammans med broder Frank och farsan.
Roadtrip med elbil genom Sverige. Laddstopp i Sundsvall. Farsan sitter redan och väntar i bilen. Redo för fortsatt färd #fossilfri2025 #tesla
Skåneland! Dante badar i havet. Vi hade hållit oss för oss själva innan vi åkte och detsamma gällde broder Torbjörn med familj. Finaste tänkbara semestertrippen! #minnesvärt
SKÖRDEFEST FÖR PROJEKT JORDNÄRA
TEXT STORUMANS KOMMUN: Under våren och sommaren har barnen på Parkskolan och Gunnarns skola arbetat tillsammans med Heidi Andersson i ett projekt som kallas för Jordnära. De har planterat och fixat för att skapa en trivsam utemiljö på skolgården med odlingar som också använt i pedagogiskt syfte. – Vi arbetar med entreprenöriellt lärande och för det krävs mod. Vi har insett att vi inte behöver köpa in nya saker, utan det går bra att arbeta med de förutsättningar vi har här på skolan. Men det krävs mod för att våga, och där har Heidi varit ett så bra stöd, säger Cecilia Bäcklund Karlsson som arbetat med projektgruppen för Jordnära. Projektgruppen på Parkskolan har arbetat tillsammans för att planera odlingarna. De har efterlyst jord, frön och plantor via bland annat sociala medier och allmänheten har varit fantastiska på att hjälpa till. Det har odlats solrosor, purjolök, potatis, persilja, tomater, jordgubbar och en del annat. Eleverna har lärt sig att inte trampa eller leka i odlingarna utan behandla de med respekt. Inför nästa år planeras det för ännu mera odlingar där olika klasser på skolan kommer ha olika uppdrag. – Det är fastställt i våra styrdokument att vi ska arbeta med cirkulär ekonomi och det ligger helt i linje med läroplanen, säger Cecilia Bäcklund Karlsson.
Skördefest på Parkskolan i Storuman. #jordnära #storumanforever
Armbrytarklubben Storuman Armsport (som Dante och jag tillhör) städade strandkanterna i Storuman med Städa Sveriges alldeles egna ambassadör; Björn Ferry #städasverige. Alla som känner Björn tycker att det är humor att just Björn är ambassadör för något med städning.. Han och Dante fick en dammsugare (i högsta miljöklass) i julklapp av mig. Och det kan ju ses som en pik, och ja, det är helt rätt uppfattat.
Höströjning! Vi körde på till den första snön kom. Sen ägnade sig Björn fokuserat åt att skriva om sina studier av savmärken på träd och skriva om Tretåiga hackspettar. En vetenskaplig artikel färdigställdes under 2020 och skickades in nu i början på januari. #forskarbjörn
Torpmys i Lerberg. #livskvalitet
Precis lämpligt till höstlovet i slutet på oktober testades jag positivt för Covid19. Huvudvärk, ledvärk, trötthet blev symtomen. Väldigt lindrigt för min del, men efter någon dag försvann luktsinnet totalt, varken kompost eller kaffe luktade någonting, ättika brände iallafall i näsan. Efter en dryg vecka var jag friskförklarad och luktsinnet kom sakta tillbaka vecka för vecka. Märkligt. Precis som hela pandemin, svårgreppbar. Många märker knappt av att de är sjuka och andra dör. Både Björn och Dante klarade sig trots att vi bodde tillsammans utan att vidta några extrema försiktighetsprinciper. Vi var betydligt mer restriktiva som elitaktiva.
Tack vare allt handtvättande, hålla avstånd-till-varandra-tänket och att sjuka människor hållit sig hemma, tror jag aldrig Björn, Dante och jag varit så friska som vi var under 2020. Och vi har aldrig tidigare haft så mycket kvalitetstid hemma, tillsammans. Verkligen värdefullt och storslaget i det lilla.
Under 2021 jobbar vi vidare mot #fossilfri2025 – bara att hänga på!
Lämna ett svar