HURRA! Nu äntligen har vi fått tag i HVO – ett klimatsmartare alternativ till fossil diesel till Ensamheten! HVO är ett bränsle för alla typer av dieselmotorer och är ur användningssynpunkt identiskt med fossil diesel. Tanken vi beställt från Energifabriken anlände igår och idag ska vi tanka traktorn full och framöver även elverket som driver byns stolthet – sågverket. Där ska farsan och jag såga ytterpanel som bara den till årets stora hållbarhetsprojekt – fjällstugebygget i Västansjö mittemellan Tärnaby och Hemavan i Storumanfjällen, men först måste vi vänta på att sågverket tinar fram en aning..
Inbäddat och begravt i snö, vårt fina sågverk i Ensamheten. Till våren skottar vi fram det och tankar elverket som driver sågverket med HVO som är 100% förnybart. HVO är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. Energifabrikens HVO ska ha utmärkta köldegenskaper och klarar drift ner till minus 34 grader. Inget omställningsarbete behövs för byte från fossil diesel till HVO. Den här HVO:n tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. Palmolja används inte som råvara.
Nu i huvudsak slaktavfall och i framtiden alger
För tillverkning av HVO används slaktavfall som råvara. Slaktavfall som råvara ställer stora krav på anläggningen som förädlar det vidare. Tillgången på slaktavfall i världen är begränsad. Hela världens slaktavfall skulle kunna ersätta halva Sveriges dieselbehov. Tidigare användes slaktavfall för annan energiutvinning, som gödselmedel och för vissa typer av djurfoder. Slaktavfall är klassat som restprodukt vilket gör att spårbarheten sträcker sig tillbaka till ledet där avfallet uppstår. Vanligtvis i slakteriet. Spårbarheten sträcker sig inte tillbaka till uppfödningen av djuren.
Kommentar från Enegrifabriken: Att använda slaktavfall är ett bra sätt att utnyttja flöden av restprodukter. Vi ser heller ingen större risk att en ökad efterfrågan på slaktavfall ska medföra en ökad köttproduktion.
Via Energifabrikens hemsida kan man läsa att man anser att algolja (olja utvunnen ur alger) är en av framtidens viktigaste råvaror och att det där finns det en lovande tillverkningsprocess, men att denna i dagsläget är allt för dyr.
HVO kan lagras i flera år utan att kvaliteten försämras. HVO lagras i standardcisterner för diesel och har inget problem med vatten, korrosivitet eller bakterietillväxt.
Mindre giftigt än diesel
HVO är mindre giftigt än fossil diesel, är exempelvis inte farligt för vattenlevande organismer samt fritt från svavel och aromatiska kolväten. Utsläppen vid användning minskar växthusgasutsläppen med upp till 90% jämfört med fossil diesel. Emissionerna är avsevärt lägre än från fossil diesel. Eftersom HVO kan även blandas, samt kombineras med fossil diesel i alla proportioner borde det givetvis vara det självklara på alla mackar, i alla tankar och cisterner runt om i världen fortast möjligt. Personligen tycker jag att reduktionsplikten som träder i kraft 1 juli 2018 (lagen om inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen för att minska växthusgasutsläppen) är klockren, men även borde inkludera flygplan. HVO kräver inget extra underhåll eller service och fungerar även i dieselvärmare, samt kylaggregat.
HVO är bränslet som har alla de bra egenskaperna hos fossil diesel, men adderar att den är helt förnybar, har lägre utsläpp och är mindre giftig. Det är fritt från svavel och aromater och har också mindre kallstartrök.
Pris?
Vi beställde en ibc-container med 1000 liter till Ensamheten. Bränslet kostar nu 11,30 kr/lit + moms vilket inkluderar emballaget och + transportkostnaden som för oss blev 3 500 kr + moms.
Utvecklingspotential för Storuman – ”mobiltelefontankning”
Framtidplanen är att på en lämplig plats ställa en stor cistern med HVO för att skapa möjlighet för andra att tanka bränslet med hjälp av både hård och mjukvara kopplad till pumpen. Målet är att man både tankar och betalar med mobiltelefonen. Vi tittar just nu på detta och hoppas ha hittat en smidig lösning till våren – då det vore häftigt om cisternen kunde anlända till Storuman med Inlandsbanan vars lok drivs på RME vår- och sommartid.
Lämna ett svar