Trädkramning med Dante.
Min armstarka fru Heidi och jag har tagit oss an utmaningen att bli fossilfria till år 2025. Ett hurtigt försök att göra det vi kan för att bevara världen som vi känner den idag. När det gäller klimatet och utsläpp av koldioxid så är det de fossila bränslena som är huvudproblemet. Att vi gräver upp och förbränner olja, kol och fossilgas som legat lagrat i berggrunden i hundratals miljoner å. Det är inget nytt. De flesta vet om det.
De flesta känner dessutom till att vi på ett personligt plan därmed måste ändra våra beteenden. Hur vi reser, vad vi äter, hur vi bygger, och vilka saker vi köper. Jag har lyckats halvera mina utsläpp på knappt två år genom att byta till elbil och välja tåget istället för flyget.
Av nyfikenhet besökte jag en av storbankerna tidigare i vår. Jag ville få koll på hur sparandet påverkar klimatet. För det borde det väl göra?
Jo.
Ordentligt dessutom.
Den som investerar en miljon kronor i en global indexfond bidrar med 29 ton koldioxid till atmosfären. Varje år.
Det är sex gånger mer än mina årliga personliga utsläpp!
Men det är väl inte så många som har en miljon kronor i sparande?
Jo. De flesta faktiskt.
I sitt pensionssparande. Kolla själv ditt orange kuvert.
Premiepensionen har debatterats livligt under året. Klimatpåverkan har dock inte nämnts med ett ord. Den som väljer att inte välja, får automatiskt sina slantar insatta i sjunde AP-fonden. En miljon där ger ett nätt bidrag till den globala uppvärmningen på 17,7 ton per år.
Konstigt att utsläppen från pensionsfonderna inte debatterats mer. Logiskt sett bygger man ju in stora risker när det mest långsiktiga sparandet inte är hållbart. Ska vi klara smärtgränsen på två graders uppvärmning så kommer stora fossila tillgångar att bli kvar i marken och då blir de värdelösa som investering. Kanske är det finansmarknadsminstern Per Bolund som har störst möjligheter att påverka de samlade utsläppen från oss svenskar? Det kan inte vara tanken att våra pensionspengar ska begränsa kommande generationers livsmöjligheter.
Vad kan man som enskild person göra då?
Den som inte vill göra som Gudrun Schyman och helt enkelt elda upp sina pengar, kan i alla fall ställa krav på sin bank eller pensionsbolag. Det finns fonder som väljer bort olja, kol och fossilgas. Då halveras utsläppen och risken minskar. Att investera i energieffektiviseringar och förnybar energi är lika självklart. Det är ju där tillväxten kommer att vara.
Sedan finns det en investering som slår allting annat med hästlängder:
Svensk skog!
Det finns 330 000 klimathjältar i Sverige. Det är de som valt att spara pengar i form av en skogsfastighet. Den svenska skogen har varit en av världens bästa kolsänkor det senaste seklet och så kommer det att fortsätta de kommande hundra åren också.
Det få känner till är att en investering i svensk skog dessutom gett lika eller högre avkastning jämfört med börsindex under långa tidsperioder. Du som skogsägare kan själv välja hur du vill bruka din skog, men oavsett vilken metod du väljer så kommer skogen med stor sannolikhet öka i värde till den dagen då du blir pensionär.
Lämna ett svar