Om alla i världen skulle leva som den här familjen (Heidi Andersson, Dante Andersson Ferry 4 år, Björn Ferry) gjorde under 2014, när både Björn och jag var aktiva och flög nära ett varv runt jorden varje år och körde nästan lika många mil i bil, skulle lika många jordklot som det finns personer på bilden – närmare tre stycken och vi skulle få se färre vackra vinterbilder. Isarna smälter – jorden blir mörkare, den vita snön som reflekterat bort solens värme och hjälpt till att kyla ner jorden och hålla den i balans – rubbar vi på grund av allt fossilt nyttjande av olja kol och fossilgas. Ju varmare atmosfären blir, desto mer snö och is försvinner. Och det går snabbare än vi tidigare trott. Läskigt snabbt. Det fattar vilken 4-åring som helst inte är hållbart.
I byn Ensamheten växte jag upp och det var där i framförallt potatislandet och vid köksborden som jag formades som människa och lärde mig att allt i världen är uppbyggt i cirklar, cykler och kretslopp och att att ansvar är något starkt, stort och viktigt. Jag lärde mig att både bryta arm och prata på in- och utandning för att göra min röst hörd diskussioner och analyser om världen, politik, skogsbruk, jämställdhet, problem och tänkbara lösningar, men framförallt lärde jag mig, att ska man förändra världen kan man inte stanna vid köksbordstyckande, utan då är det bara att kavla upp skjortärmarna och plocka fram handlingskraften. Att vänta tar mer energi än att agera och vill man förändra världen ska man börja med sig själv, så är det någon som borde ha målsättningen att vara fossilfri 2025 så är det Björn och jag.
Målsättning formulerades i slutet på fjolåret offentliggjordes i början på november, vi är alltså bara i början av vår resa och alla tips och råd mottages tacksamt. Björn och jag är två före detta elitidrottare som lever på våra personliga varumärken som företagare, men vi är också skogsbrukare med målsättning att vara fossilFRIA 2025. Fossilfria innebär att vi ska frigöra oss från beroendet av olja, kol och fossilgas. En stor utmaning, svar ja, men jag ser det inte som någon uppoffring.
Skärmdump från slutrapport som skrivits på uppdrag av regeringen av Analysgruppen för grön omställning och konkurrenskraft.
Vi har en pågående global uppvärmning som hotar mänskligheten. Världen enades i Paris år 2015 att hålla uppvärmningen under två grader till nästa sekelskifte, i jämförelse med förindustriell tid. För att nå detta mål måste vi helt sluta att tillföra fossil Co2 till atmosfären kring år 2050. Detta är vår tids ödesfråga. Och den gäller alla. Både dig och mig.
Vi har valt att ta oss an utmaningen. För att vi kan, och för att vi tror och hoppas att vi kan kan vara med och påverka omställningen. Vi vill vara pionjärer för den hållbara livsstilen.
Tiden är knapp, vi börjar nu, och vår målsättning är att nå fossilfrihet redan till år 2025. Västerbotten har som mål att vara hållbaraste länet 2020 och det ska vi givetvis se till att vara.
Hur ska det gå till?
Vi utgår från svenska förhållanden. Hur kan vi leva här, för att bidra på bästa sätt till att nå 2-gradersmålet för hela planeten.
Vi har identifierat ett antal uppenbara huvudområden:
BILEN – Resorna
BIFFEN – Maten
BOSTADEN – Boendet
BÖRSEN – Det egna företaget PTEH AB och investeringarna
BEGÄREN – Konsumtionen
Den första åtgärden vi gjorde var att minimera flygresor och välja tåg och buss istället och undvika att ta bilen under milen – lastcykel med eldrift och dubbdäck blev vår julklapp till oss själva.
Livet som egen företagare, armbrytarkonsult och armbryterska med start från tonåren har resulterat i fantastiska erfarenheter runt om i världen, Shanghai, Tokyo, Durban, Springfield, Moskva, Las Vegas osv.. och ett fossilt avtryck som kommer att kräva sin tid innan jag kompenserat. Målsättningen fossilfrihet 2025 kommer innebära en hel del planerande och värderande om det blir aktuellt med utlandsuppdrag, för att bara tacka ja och hoppa på första bästa flyg är inte aktuellt.
År 2025 räknar vi med att kunna flyga på förnyelsebara drivmedel, men endast göra det i begränsad utsträckning. Planen behöver inte konverteras alls och flygs och tankas precis som vanligt eftersom det inte ska vara någon skillnad alls att flyga med biobränslet i tanken. I Sverige finns planer på att producera flygbränsle från skog och skogsavfall. I framtiden är kanske alger en tänkbar råvara för flygbränslet. Algernas stora produktivitet skulle kunna bli en typ av ersättare av oljan utan att förbruka orimligt stora arealer. Men att flyga runt som galningar är inte hållbart oavsett om man har fossil eller förnyelsebart i tanken, så det går givetvis bort. Tvivlar på att jag blir lyckligare av att flyga runt hela världen så fort tillfälle ges, även om många allmänna bilder av lycka är just det.
Det norska Stortinget har beslutat (nov 2015) att införa en 25-procentig rabatt på landningsavgiften på norska flygplatser för flyg som går på minst 25 procent förnybart bränsle. Från 2018 vill man också införa en obligatorisk kvot för inblandning av biobränsle i flygbränsle. Redan idag har Norge en koldioxidskatt på inrikesflyg. Än en gång tycker jag att Norge är ett föredöme och för er som missat Ockupationen som går på SVT så är det ett tv-tips.
Ett flygplan som drivs helt med solenergi – Solar Impulse testade flyga jorden runt i fjol.
Hela 40% av Sveriges import av råolja kommer från Ryssland och att vara beroende av Putin kan knappast vara den bästa av målsättningar.
Vi vet att man inte blir världsmästare eller Olympisk mästare genom att träna två dagar i veckan. Vi är beredda att gå in 100% för målsättningen; Fossilfrihet 2025 och ägnar dagligen tid och tankekraft för att närma oss målet och vi planerar just nu för hur vi på bästa sätt ska kunna dela med oss av denna resa. Vi kommer att samla alla delmål, tankar och insatser i text, bild och film som vi sedan delar med oss på en mängd olika sätt.
Björn och jag har inga hemligheter – vi delar gärna med oss av våra erfarenheter på resan mot målet – Fossilfrihet 2025.
M= Medelsvensken
V = Världsmedel 6 ton koldioxid ekvivalenter
H = Hållbar utveckling ca 0,7-1,5 ton koldioxid/år
Vi har gjort en enklare fossilinventering med hjälp av verktyget Klimatkontot som har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet, vars styrelseordförande utses av regeringen, men vi ska göra en betydligt grundligare inventering med hjälp av klimat och energirådgivarna i Västerbotten/Norrbotten. Det ser nästan ut som om vi är i mål, MEN det är som när man börjar träna, det ger stort resultat i början och sen börjar den riktiga utmaningen!
Lämna ett svar