Heidiprojekt – fixande av badrum julen 2016


Dantemannen redo att påbörja projekt badrumsfixande! Först rengöra noggrant. Sen spackla och slutligen; måla, måla, måla och därefter är det bara att hålla tummarna för att färgen sitter kvar.

Att jag gillar projekt är ingen nyhet! Mellan det vardagliga företagsfixandet och tränandet för endorfinberoendet har jag bott i badrummet, men nu är det så gott som färdigt. Ska bara upp med dörrfoder, duschstång (när ena delen till den kommit fram igen) och lite krokar. Har fåfängt stört mig på badrummet sen vi flyttade in i lägenheten/radhuset för 10 år sedan och tänkt att en dag ska jag testa måla på våtrumsväggen och våtrumsmattan, bära eller brista! Nu har jag testat och är mycket nöjd med resultatet hittills, väntar bara på att färgen ska knorra ihop sig och ramla av eller liknande, men då har det iallafall varit fint en stund. Googlade runt innan jag startade igång och det finns inga garantier för att det blir bra, att måla på våtrumsvägg är en chansning!

När det såg som galnast ut och projektet var i full gång ringer en representant för kanal 5 och den Arge snickaren och vill göra ett efterkontroll snarast möjligt, ha ha, vi sa att det gick fint och jag fick en skarp deadline (i fredags) och med penseln på strupen blev det klart i tid. Allt kaos som blev över stuvade jag helt sonika in i garaget. Ja där är det fortfarande kvar. Det borde jag strukturera upp fortast möjligt innan det glöms bort! Jag målar långsamt och pedantiskt. Sen om resultatet blir så perfekt är en annan sak, men jag mår bra av att gå all in på det jag pysslar med. Passade även på att måla element, ledningar och taket. Badrumsskåpet och lite annat när jag ”liks” var igång.

Tycker att det både är kapitalförstöring och syndigt ur ett planetskötarperspektiv att totalrenovera ett badrum, bara för att jag inte gillar färgen och stör mig på en massa hål i våtrumsväggen som jag fult lagat med silikon bara för att hålla väggen vattentät. Nej, någon typ av hållbarhetsfokus ska det vara! Sagt och gjort. Först rengjorde jag tak, vägg och golv minutiöst, gnuggade med såpa, målartvätt och slutligen T-sprit. Jag köpte Beckers våtrumstäck i en ljus lovikagrå nyans (till väggen 2 lager) och en i en aningen mörkare (till golvet, två lager). Taket målade jag först med våtgrund och sedan med vit våtrumstäck, två lager, hade funkat med våtrumdtäck direkt. Färgerna har tyvärr ingen miljömärkning. Lyckades inte hitta något färgalternativ som funkar att måla på våtrumsvägg – sökte på nätet och frågade i butiker. Om någon känner till det får ni gärna hojta till! Spacklet var iallafall Svanenmärkt. Att måla om istället för att byta ut allting, måste ändå vara ett hyfsat alternativ. Det är klart, att låta allting vara som det var hade varit hållbaraste lösningen, men jag var bara tvungen att testa! Fick ett kall (pinsamt dåligt försvar..) Blev helt enkelt besatt vid tanken att testa! Målar hellre mitt badrum än tackar ja till en gratis semesterresa till något fantastiskt semesterparadis. Sån är jag. Och så nöjd, så nöjd!


Badkaret i vardagsrummet.


Nu kör vi!


Passade på att dra igång när Björn var på SVT-kommentering av skidskytte, men jag hann som väntat inte ”riktigt” klart innan han kom hem igen, men Björn är otroligt tålmodig när det gäller mina fixardéer. Jag får hålla på i min sega, långsamma, omständiga takt och tids nog blir det resultat av olika slag.


Före och efterbild. Björn tycker dock att bild ett är klart bättre. Finare ljus.


Golvet i duschen, missfärgat och sunkigt – före och efter.


En del julstädar i december, gör fint och tar det lugnt. Andra drar entusiastiskt igång med olika projekt!

Då och då var jag givetvis tvungen att ta en paus och leka i armbrytarlokalen. Nu funkar högerarmen!

Målning pågår!

badrumsskåp och vägg, före och efter.


Badrumsskåpet  målades även invärtes.


Tufft att vara hemmafixare.


Det tog ju ett par dagar.. Dante somnar oftast efter att vi tagit cykelvagnen för att inhandla något mer till fixarprojektet eller tjuväta hos Björns morsfarsa eller liknande. Tänker att det är värt att poängtera så inte du som läser tror att stackaren somnar i väntan på mig eller i väntan på att få gå ut. Han är stor nu och klär på sig och drar iväg ut och leker själv om han känner för det, eller när han och grannungarna blev utskickade för att det började blev väl livat i badkaret i vardagsrummet.


– Mamma, kan vi göra julfint nu?

Tags: , ,

5 svar till “Heidiprojekt – fixande av badrum julen 2016”